• Sinar1Dinar

    Kembali

    kepada sinar kegemilangan sistem kewangan Islam di zaman Rasulullah SAW, para Sahabat dan Tabi'in. Hubungi sinar1dinar@gmail.com.

  • Masjid Serdang

    Amal Jariah

    untuk pembinaan semula Masjid Jamek Serdang. No akaun CIMB Islamic 12120000421106.

    Hubungi - Nazir: 013-3611 522,

    Setiausaha: 013-7011 565,

    Bendahari: 013-3648 456,

    Email:info@masjidserdang.org

  • Maahad Tahfiz

    Maahad Tahfiz Baitul Hikmah

    Amal Jariah untuk pembangunan Maahad Tahfiz di Kg Sungai Buloh, Sedim, Kulim, Kedah.

    Pusat Tahfiz MTBH

    Akaun Maybank 552059682378

  • Untuk Di Sewa

    Untuk Di Sewa

    Sori tak ada ruangan iklan untuk di sewa kat sini. Semua dalam blog nih adalah Full Free Of Charges

  • Aqsa Syarif

    Sumbangan

    untuk Tabung Kemanusiaa Palestin melalui Aqsa Syarif Berhad.

    Akaun Bank Islam 1209-20100-34904

    Akaun Maybank Islamic 551575-004299

    www.aqsasyarif.org.my
  • Syria

    Sumbangan

    untuk Rakyat Syria.

    Pertubuhan Ikram Malaysia.

    Akaun Bank Islam 1202-90100-63512

    Pertubuhan Sinar Damsyik Malaysia (Syria Care)

    Akaun MayBank 562106630487

Tok Guru Nik Aziz Dah Kembali Ke RahmatULLAH.

Comments
.

 
Salam....




Ibarat sudah jatuh di timpa tangga... 
Anwar Ibrahim di penjara... 
Nik Aziz pulak meninggal dunia....








Baca Abis

Si Luncai Terjun Dgn Labunya - Anwar Dipenjara.

Comments
.


Si Luncai Terjun Dengan Labunya.

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera.......

Aku tak tahu apakah artikel ini patut aku taip ataupun tidak..... aku jugak tak tahu apa yg aku nak al-kisahkan di sini atau bergebang disini... sudah 3-4 hari aku senyap tak mahu menaip artikel & berkomen isu2 politik apapun di dlm blog ini...

 
Hmmm... bagaimana & dimana ya nak aku mulakan?... 

Oh ya.. hari rabu 10 feb siang semalam... aku berada di mahkamah melihat peristiwa jatuhnya hukum penjara kepada brader anwar ibrahim.... 

tapi masih lagi belum cukup utk aku jadikan sebab utk aku meneruskan menaip artikel ini.... kerana sudah penat hari ini aku mendengar cerita juga bercerita dengan teman2 di perkarangan mahkamah.......




Baca Abis

Pabila Blog Dah Lari Matlamat.

Comments
.

 


Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera....




Blog nih aku bina atas 3 matlamat utama....

1 - Untuk menyedarkan pembaca kejahatan kerajaan Umno/BN

2 - Untuk berkongsi apa2 buah fikiran yg memberi manfaat.

3 - Untuk sahabat2 melepak bersama.





Baca Abis

Smartphone Depa Bleh Tunjuk Arah.

Comments
.


 
Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera....


Kalau saya ubah peraturan puasa,..... 
mula puasa pukul 10malam & berbuka puasa pukul 7pagi,.... tentu kamu kata saya sesat bukan?....


Kalau saya ubah hukum solat maghrib dari 3 rakaat menjadi 2 rakaat,...
tentu kamu kata saya sesat jugakkan?....







Baca Abis

Cinta Lanang Gabrul The Final Conclusion.

Comments
.

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera... 

Beberapa hari lepas aku publish entri bertajuk "kisah cinta si lanang gabrul" babak 1... sebenarnya ada 6 babak dlm siri tu... aku cadang bila dah publish 6 siri tu... 

akhir sekali baru la aku nak keluarkan entri penutup siri lanang gabrul utk menjawap segala persoalan dgn entri yg nih bertajuk the final conclusion.. 

Semua siri nih aku terpaksa buat offline... sbbnya aku terlampau byk urusan kebelakangan nih sampai tak berkesempatan bukak internet... malangnya babak 2 sampai babak 6 tertinggal plak dlm laptop yg aku tertinggal kat rumah di kl... kahkahkah...

Nak taip balik aku malas... nak pegi kl semata2 nak amik laptop lagi la aku malas... sudahnya kita pendek cerita je la dlm entry kali nih... kita layan style santai sembang2 kosong je la supaya mudah faham...



Baca Abis

Special Kandis: Kisah Cinta Si Lanang Gabrul.

Comments
.

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera...

NOTA:
Lanang bermaksud lelaki... Gabrul bermaksud belasah @ hentam @ 'toron' dlm loghat utara... perkataan "Lanang gabrul" adalah perkataan yg aku petik dari dialek bahasa jawa... jugak boleh lah di terjemah sbg "mat toron" dlm dialek melayu utara... pun begitu kisah nih langsung takde kaitan dgn member blog anjungrakyat yg gunakan nick mat toron @ md tanjong...


Babak 1.

Al-Kisah Si Pendekar Buta.

 
Petang itu petang nan ceria damai indah tenteram suasana... di tepian tasik taman sri serdang.. 

Org nan berkeluarga sibuk layan anak di jongkang-jongket jugak buaian.. org nan berdiet sibuk berjogging buang lemak akibat terlebih terlahap termakan.. 

Org nan bujang trang tang tang sibuk "usha" awek harap2 ada yg terlekat terkenan.. org nan bercinta persis si lanang gabrul sibuk berdating dgn cinta hatinya di gigi tasik melihat ikan berenang di tepian...



Baca Abis

Koleksi Kandis Kelaut Jadah.

Comments
.
Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera...

Subuh subuh di kejutkan bini, katanya azan sekejap lagi... ahhh.. malasnya aku nak gosok gigi.. akhirnya terlambat terpaksa la subuh sendiri.. dah berapa kali subuh tak gi jemaah kat mesjid... haram jadah punya umno... kalo umno tak rompak negara nih.. tak la aku susah2 carik gamba lewat2 malam utk blog nih.. blog nih pun tak mungkin aku bukak...

Pekena secangkir kopi susu panas pujaan hati... tak lupa berteman sebatang rokok seludup cap gudang garam surya cinta hati.. sambil melepak kat pangkin belakang rumah..

Layan syahdu dalam kabus pagi.. memerhati sepasang rerama putih sedang berdating.. dicelah2 bunga ungu rimbunan semalu berduri..

Ahhhh... kalau lah aku jadi rama-rama.. tak la aku kena menjawab depan ALLAH swt esok2.. haram jadah punya umno.. pasal umno la aku terjebak dgn byk dosa... sampai hari nih pun hari2 dok tengok aurat orang islam negara islam umno nih...




Baca Abis

Melayu Adik Beradik Yahudi.

Comments
.
 

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera....

Posting kali nih adalah sebuah sinambungan dari posting terdahulu yg bertajuk "Syurga Dunia Palsu" & posting tajuk "Jiwa Hamba Merdeka" yg pernah aku siarkan suatu masa dulu....


--------------------------------------kandis--------------------------------



Baca Abis

Koleksi Kandis Syurga Palsu.

Comments
.

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera...

Sebuah artikel yg pernah aku tulis semasa di blog astanakandis..... artikel nih aku terjumpa di ulang siar semula oleh web tranungkite... aku 'kopi' balik & tarok kat sini sbg koleksi peribadi aku & koleksi anjungrakyat....

"Design Header Yg Pertama & Terakhir Blog Astanakandis- Aku Pemalas"

"Separuh" dari yg menjadi "punca" aku berblogging.... sejak dari awal sampai la ke hari nih... boleh la aku katakan sebab nak menyampaikan hal2 yg semacam dlm artikel yg aku tulis kat bawah nih....





Baca Abis

Koleksi Kandis Memali.

Comments
.

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera.....

"G3A Ada Berpuluh Design & Header, Tapi Yg Nih Paling Lama Tahan, 8 Bulan- Sbb Aku Mengeram"

Artikel ni pernah aku tulis masa di blog sulung aku yg dinamakan Gerai3Abdul.... berslogan 'Menyediakan Hidangan Panas & Yang Sejuk'... bergenre sembang politik kedai kopi style....

Artikel paling hot paling panas & pemegang rekod artikel paling top dgn 48 ribu pembaca.... 32 ribu drpdnya adalah sejak dari hari pertama di siarkan lagi....

Beratus blog2 lain, fb, tweeter & sbgnya pernah 'kopi' artikel nih, sama ada dgn izin aku atau tanpa izin aku... hari nih aku kopi balik dari blog lain pulak artikel nih utk tarok kat sini....

"Header Terakhir G3A-Awek Penyambut Tetamu"
Sbg koleksi peribadi aku.... jugak sbg koleksi anjung rakyat... yg mungkin boleh di jadikan rujukan di masa depan....

Artikel nih ada 6 siri yg bersambung-sambung sebenarnya.... yg nih cuma salah satu darinya yg masih ada.... yg lain semua dah hangus.....


------------------------------------------------kandis----------------------------------------------------




Baca Abis